В Русия се задава сериозен студ

Новогодишното затопляне в Русия ще се смени със сериозен студ. Още след няколко дни закъснялата зима ще вземе своето, обещават местните синоптици. Това се отнася и за района на руската столица, както и за много други области в страната. В Централния регион на Русия ще нахлуят големи маси много студен въздух, информира Actualno.com.

По време на празниците по случай Рождество, което Руската православна църква отбелязва по Юлианския календар на 7 януари, температурата на въздуха ще се понижи до минус 20 градуса през деня и до минус 25-27 през нощта. Синоптиците прогнозират, че периодът на ниските температури ще продължи в региона най-малко 2-3 дни. Отбелязва се, че толкова ниски стойности по време на рождественските празници не са достигани от около 20 години.

Заради предстоящото застудяване, което, според медиите, няма да откаже много хора от участие в традиционните празненства на открито, руското министерство на извънредните ситуации е готово да разположи полеви кухни с гореща каша и чай на местата за празнуване и разходки.

Заради промяната на времето МЧС поиска специално наблюдение върху жилищно-стопанската инфраструктура. Подсигуряват се системите за централно електрозахранване, топлоснабдяване и цялата система за социална подкрепа.

Според министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков трябва да се обърне специално внимание на пътищата като при влошаване на времето движението по тях трябва да бъде спирано своевременно. В Русия се наблюдават над 1,5 хиляди опасни автомобилни пътища. В готовност са около 5 хиляди стационарни и 615 мобилни пункта за затопляне и осигуряване на храна в тези райони. В случай на възникване на извънредни ситуации през зимния период са подготвени над 27 хиляди стационарни центъра за временно настаняване, които могат да съберат при необходимост над 7,5 милиона души, както и 110 мобилни центъра за настаняване на над 17 хиляди души.