В Русия сборник с цитати на отци от Атон е достъпен за потребителите на Apple и Android

Приложението „Благословен Атон – мъдростта на Света гора“, включващо сборник от цитати на отци от Света гора, вече е достъпно за потребителите на Apple и Android, съобщи пред РИА Новости един от авторите на проекта Сергей Максимов.

От 2011 до 2014 г. съществуваше безплатна SMS услуга, благодарение на която абонираният за нея всяка сутрин получаваше съобщение с цитат на някой от атонските подвижници.

„SMS услугата бе много популярна: общият брой на абонатите бе над 20 хиляди, а за времето, през което съществуваше от нея са се възползвали около 500 хил. души. Днешното приложение стана вследствие на предишния проект. В наши дни почти всеки млад човек използва смартфон и таблет. За съжаление, днес младите хора изобщо нямат време за четене на духовни книги. Надяваме се, че нашето приложение ще им предостави малко духовна храна във вид на ежедневни наставления на атонските светци направо на мобилния телефон“, каза Максимов.

Той отбеляза, че само за първите две седмици от стартирането на приложението, за него са се абонирали над 600 души.

В базата на приложението към днешна дата са събрани изказвания и цитати на 30 отеца от Света гора, сред които има както днес служещи, така и прославени светии.

Приложението стана достъпно благодарение на фондацията на преподобния Максим Грек. За да се абонирате за него в Apple store и Play market, трябва да въведете „Благословен Атон“.