В Русия рязко се увеличи броят на противниците на еднополовите бракове

Голяма част от руските граждани (80%) не одобрява еднополовите бракове. Това показа проучване, публикувано в петък на сайта на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Според социолози, правото на брак за хомосексуалистите признават едва 8 на сто от анкетираните руснаци.

„Към хората с нетрадиционна сексуална ориентация в нашето общество като цяло се отнасят доста хладно. Всеки шести (15%) ги определя като обикновени мъже и жени, но не желае да общува с тях лично. Други определят хомосексуализма като заболяване: от медицински характер (20%) или социален (15%)“, се казва в съобщението.

Според изследователите, към браковете между гейове и лесбийки руснаците се отнасят доста по-категорично, отколкото преди 10 години: през 2004 г. правото на узаконяване на отношенията между хора от един пол отричаха 59 %, а днес този процент е нараснал до 80.

Съгласно проучването, една трета от анкетираните (32%) предлага да не се обръща внимание на представителите на нетрадиционната сексуална ориентация, а самите те да не проявяват демонстративно отношенията си. При това 41 на сто от участващите в анкетата считат, че държавата трябва да преследва хомосексуалистите.

Проучването е проведено в периода 11-12 април и 4-5 юли сред 1,6 хил. души в 130 населени места в Русия. Статистическата погрешност не превишава 3,5%.