В Русия разработиха „паста-невидимка“ за военните

Руските спецназовци получиха първите комплекти уникална маскировъчна паста, която ги прави практически невидими за топловизьорните мерници и камери, съобщава „Известия“. Уникалното мазило „Туман-Р“ не само поглъща инфрачервените лъчи, но притежава и лечебни свойства като ускорява заздравяването на рани, пише изданието. Според експерти, в сравнение със задграничните си аналози, пастата руско производство не е токсична и не дразни кожата.Продуктът е разработен от научно-производствено обединение за специални материали (НПО СМ). Създателят му твърди, че при нанасяне върху кожата „Туман-Р“ поглъща до 95% от инфрачервените лъчи, произвеждани от човешкото тяло, като действието му продължава до две седмици след нанасянето. При нужда пастата може лесно да се отстрани с влажна кърпа.Вълшебният препарат вече е преминал всички изпитания, в това число и медицински, които са потвърдили пълната му безопасност – пастата не предизвиква алергии и не изсушава кожата, дори напротив – подпомага заздравяването на рани и разнасянето на хематоми, обяснява пред „Известия“ говорителят на НПО СМ Юрий Кленов. Освен това „Туман-Р“ отблъсква кръвосмучещи насекоми.В момента препаратът вече е доставен в редица специални подразделения, интерес към него проявяват и няколко силови структури.

„Туман-Р“ представлява комплект от три туби маскировъчна паста в три цвята – черен, кафяв и зелен. Съдържанието им се нанася на тънък слой по откритите части на тялото и лицето на бойците, което им позволява да се слеят с окръжаващата ги среда. Една туба стига за маскировката на няколко бойци.

„Със създаването на компактни топловизьорни мерници въпросът за прикритието, особено от снайпери в засада, стана особено важен. Дори с маскировъчен костюм, спецназовецът е видим в инфрачервения диапазон, тъй като тялото му отделя естествено топлинно лъчение“, обяснява пред изданието военният експерт Олег Желтоножко. Според него единствените, които досега са постигнали успех в разработването на маскировка, способна да заблуди инфрачервените датчици, без да намалява боеспособността на войника, са американците, но техният продукт има редица недостатъци.“Още в края на 1980-те години те създадоха специална паста, поглъщаща ефективно инфрачервените лъчи, но тя има сериозен недостатък – токсична е и предизвиква силни кожни раздразнения, което принуждава войниците да се измиват след няколко часа“, разказва Желтоножко. Според него руският аналог, който не само не вреди, но има и лечебен ефект, дава колосални преимущества в съвременните снайперски дуели, тъй като принуждава врага да се прицелва „по старому“ – с оптически мерник.

error: Съдържанието ни е авторско!