В Русия празнуват 1000 дни до началото на световното по футбол

В руските градове, които през 2018 г. ще бъдат домакини на световното първенство по футбол, се проведоха тържествени мероприятия, посветени на 1000 дни до началото на турнира.

На Манежния площад пред Кремъл започна обратното отброяване на часовниците до началото на турнира, който ще започне на 14 юни 2018 г.

Руският президент Владимир Путин поздрави участниците в церемонията.

Путин поздрави участниците в мероприятието

„Ще бъде направено всичко необходимо, за да приемем достойно 32-та водещи отбора на планетата, ще създадем условия, които ще им позволят да покажат уменията си и ще подарим на многомилионната аудитория от фенове истински голям футбол“, заяви руският държавен глава чрез телемоста Сочи-Москва по време на тържествената церемония по откриването на обратното броене на 1000-та дни преди началото на световното първенство по футбол.

Путин увери, че чуждестранните фенове в Русия ги очакват „незабравими впечатления“. „Те не само ще могат с очите си да видят от трибуните мачовете на най-добрите сред най-добрите. Очаква ги среща с руската култура, с историята на нашата страна и, разбира се, нашето традиционно топло посрещане и гостоприемство, – заяви руският президент. – Ние винаги се радваме на гостите и обещаваме да организираме грандиозен спортен празник, който, убеден съм, ще влезе в историята на световния спорт и световния футбол. И най-важното – още повече ще сплоти голямото дружно международно футболно семейство“.

Путин отбеляза, че хилядата дни, оставащи до мондиала, „ще изминат бързо, много бързо“. Още повече, че преди първенството в Русия ще се проведат още редица международни футболни мероприятия, включително и младежкото първенство по футбол. На участниците в него руският лидер пожела „да станат за пример не само за своите връстници, но и за всички, които избират спорта, здравословния и активен начин на живот“.

„Ще се видим в Русия през 2018 г“, каза в заключение Путин.

На Червения площад в Москва е открито футболно игрище с изкуствена трева. Там се провежда Международният детски футболен турнир с участието на юношески отбори от Русия, Германия, Испания и Италия.

Кремъл футбол

В Сочи тържествените мероприятия се проведоха на територията на олимпийския парк.

Жителите на Самарска област поздравиха космонавтите, намиращи се в момента на борда на Международната космическа станция – Олег Кононенко и Михаил Корниенко.

Във Волгоград и Санкт Петербург се проведе специален флашмоб.

Мачовете от Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. ще се играят от 14 юни до 15 юли на 12 стадиона в 11 града: Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Саранск, Калининград, Волгоград, Екатеринбург, Самара, Сочи и Ростов на Дон.

Световното първенство по футбол в Русия ще бъде открито с мач на стадиона „Лужники“ в Москва на 14 юни 2018 г.