В Русия празнуват Богоявление

Във вторник (19 януари) Руската православна църква отбелязва един от 12-те главни християнски празници – Кръщение Господне (Богоявление). На този ден Московският и на цяла Русия патриарх Кирил ще извърши литургия и Тържествен водосвет в Богоявленския катедрален храм в Елохово, предаде РИА Новости.

Традиционно на Богоявление вярващите припомнят това, как на 30-годишна възраст Иисус от Галилея е отишъл към река Йордан, за да приеме светото кръщение във водата от Йоан Предтеча. Съгласно Евангелието, когато той е излязъл от водата, пред света се явила Троицата: Бог Син, Бог Дух и снизхождащ върху Христа във вид на гълъб – Бог Отец, като доказателство за съществуването на Христос на небесата.

Този празник християните са започнали да отбелязват в апостолските времена. В древността Рождество и Богоявление се почитали в един ден, но с времето църквата е разделила двата празника в различни дни, а времето между Рождество Христово и Богоявление от тогава се нарича Коледа.

Потапянето в леденостудените води съвсем не е страшно. Когато температурата на въздуха е минус двадесет, а на водата – плюс два градуса, усещането е такова, че все едно се потапяш в топло мляко. Най-важното е после бързо да се завиеш с кърпа. Във всеки случай така казват тези, които в нощта на Богоявление идват да се изкъпят в ледената вода.

Богоявление

Буквално, за да провери силата на духа на православните вярващи, студът през тези дни обикновено става по-суров. Дори има такова понятие – „богоявленски студове“. Но независимо от температурата, през Богоявленската нощ може да се видят огромен брой желаещи да се потопят в ледените води. В „час пик“ на опашка пред дупката в леда може да се прекара и цял час. Някои се редят с бански и кърпа, както на плажа. Ако се смени фона на снимките с място на слънчевия морски бряг, то напълно може да се помисли, че това е опашка за сладолед. Прилично замръзнали от чакане, хората влизат с удоволствие във водата, защото температурата й е доста по-висока от тази на въздуха. В такъв момент разликата от двадесет градуса се усеща много добре.

В Москва тази година са били подготвени 59 организирани места за богоявленски къпания. На всяко от тях е осигурено осветление, дежурен спасител и медицински екип. Разположени са и отоплени палатки, в които всеки може да се преоблече и да се стопли след къпането. Също така, всеки желаещ може да изпие горещ чай и да хапне топла храна.