В Русия отбелязват Деня на военноморския флот

Днес в Русия отбелязват Деня на военноморския флот, предаде ТАСС. Във всички флотове ще бъдат проведени корабни паради и празнични салюти. Военните моряци в Севастопол, Североморск, Санкт Петербург, Балтийски, Астрахан и Владивосток ще приемат участие в театрализирани представления и спортни съревнования.

ВМФ на Русия е „един от най-важните инструменти на държавната политика и е предназначен за осигуряване на защитата на интересите на РФ и съюзниците й в световния океан с военни методи“, отбелязват от пресслужбата на руското военно ведомство.

„Днес планови задачи в различни райони на световния океан изпълняват над 80 бойни кораба и плавателни съдове за осигуряване от различни класове“, добавят от министерството.

Първи ще отбележат Деня на ВМФ в Далечния Изток Тихоокеанския флот – над 10 бойни кораба и подводници ще вземат участие в парада в Амурския залив, а на Камчатка бойни плувци ще освободят условно превзет „от терористи“ плавателен съд. В състава на Тихоокеанския флот в момента действа една от двете групировки от атомни стратегически подводници.

Втората групировка подводници с ядрено оръжие на борда се развива в Северния флот, в нея влизат и най-новите кораби клас „Борей“ – подводниците  „Юрий Долгорукий“, „Владимир Мономах“ и „Александр Невский“.

В чест на празника на територията на военното градче съединенията от ракетни кораби на Северния флот ще представят изложба от военна техника. За първи път за жителите на Североморск (главната база на Северния флот) ще бъде показана пусковата установка за ЗРК С-400 „Триумф“. Най-големите експонати на изложбата ще бъдат самоходните пускови установки от бреговите противокорабни комплекси „Редут“ и „Бастион“. За свободно посещение ще бъдат отворени противоподводъчният кораб „Адмирал Хараламов“, големите десантни кораби „Кондопога“ и  „Оленегорский горняк“.

От министерството на отбраната отбелязват, че до края на 2015 г. ВМФ на Русия ще получи 10 бойни кораба и подводници от основните класове и 40 кораба, катера и плавателни съдове за осигуряване с различно предназначение. Голямо внимание при това се отделя на постъпването на новите бойни кораби на ЧФ, и по-точно, на създаването в Новоросийск на съединение от неатомни подводници от проекта 636.

„В момента първите две дизел-електрически подводници от проекта 636 „Новоросийск“ и „Ростов-на-Дону“ завършват подготовката към междуфлотски преход в Черноморския флот след успешно изпълнената програма от изпитания на системите за въоръжение на Северния флот. В текущата 2015 г. те ще пристигнат на мястото на постоянно базиране – в Новоросийската военноморска база“, отбелязват от министерството.

До края на тази година в състава на ВМФ ще бъде предадена четвъртата подводница от проект 636 за ЧФ „Краснодар“, която днес ще участва във военноморския парад в Петербург. В града край Нева се строят петата и шестата подводници за Черноморския флот – „Колпино“ и „Великий Новгород“.

В Севастопол, наред с новите подводници, ще бъде представен и най-старият действащ спасителен плавателен съд на ВМФ на Русия – „Коммуна“, който на 14 юли отпразнува столетие от деня на вдигането на Андреевския флаг. В Севастопол в чест на празника ще се състои тържествено вдигане на флаговете на корабите на ЧФ, ще се проведе традиционен парад и военно-спортен празник. Жителите и гостите на града ще могат да посетят и разгледат корабите на флота.

От министерството на отбраната отбелязват, че ще продължи нарастването на силите на ВМФ в Каспийско море. „Каспийската флотилия ще продължи да получава в състава си малки ракетни кораби от ново поколение от проекта 21631, способни съществено да повишат качеството на решаване на задачи по гарантиране на сигурността в акваторията на Каспийско море“, съобщават от ведомството.

В Каспия днес в празничните мероприятия ще участват около хиляда моряци, близо 40 бойни кораба, катери и плавателни съдове и 10 единици бронетранспортьори от морската пехота на Каспийската флотилия. В параден строй ще бъдат представени 5 кораба, в това число и най-новите кораби от флотилията – малките ракетни кораби „Град Свияжск“ и „Углич“, малкият артилерийски кораб „Астрахань“, основният миночистач „Герман Угрюмов“ и стражевият граничарски катер „Астраханец“.

Рекордьор по количество нови кораби ще стане Балтийск, където в параден строй ще застанат фрегатите от проект 11356 „Адмирал Григорович“ и от проект 22350 „Адмирал флота Советского Союза Горшков“, основният миночистач „Александр Обухов“ и корабът за връзка „Юрий Иванов“, както и дизел-електрическата подводница „Старый Оскол“, неотдавна приета в състава на ВМФ на РФ.

Както подчертаха от министерството, „готовността на силите и средствата на ВМФ, тяхната степен на окомплектованост  гарантират способността за ефективно изпълняване на задачите по предназначение в единната система за планиране, подготовка и използване на въоръжените сили на РФ“.