В Русия отбелязаха нов рекорд в раждаемостта

През 2014 година е отбелязан рекорд по раждаемост в Руската федерация, съобщи вестник „Известия“, позовавайки се на доклад на Министерството на здравеопазването на Русия.

В документа се отбелязва, че ако през 2013 година за първи път от 90-те години насам раждаемостта е надхвърлила смъртността, през миналата година този резултат е бил подобрен. Естественият прираст на населението е бил 33,7 хиляди души, а раждаемостта се е увеличила с 0,8% в сравнение с 2014 година и броят на родените е достигнал 1,947 милиона (1,929 през 2013 г.), пише Руски дневник.

Това е рекорден показател за най-новата история на Русия. Естествен прираст на населението се отбелязва в 47 региона на страната, а лидер сред тях е Република Тува.

Раждаемостта през миналата година е била 13,3 на 1000 души от населението.

„През последните години настъпи съществен прелом в демографската ситуация в страната. Продължителността на живота на руснаците достигна исторически максимум – 71 години. Ние сме сред малкото страни, постигнали четири от петте цели на ООН за хилядолетието, намалявайки безпрецедентно детската и майчината смъртност съответно  3 и 4,5 пъти“, казва министърът на здравеопазването  Вероника Скворцова.

Намаляване на смъртността се отбелязва в 34 субекта на Федерацията, а най-съществено е то в Ненецкия автономен окръг – с 16,8%, в Република Мордовия – с 3,4% и в Новгородска област – с 2,8 %. В 18 субекта на Федерацията този показател е останал непроменен.

Непроменена е и основната причина за смъртността в Русия – сърдечно-съдовите заболявания, на които  се падат почти половината (49,9%) от смъртните случаи през миналата година.