В Русия осуетиха 40 атентата

Руските спецслужби са предотвратили повече от 40 терористични актове през 2016 г. в страната, информира Утро.ру. Данните са от отчета на първия зам.-ръководител на апарата на Националния антитерористичен комитет  Игор Кулягин. По думите му са били осуетени опити за атентати в Москва, Санкт Петербург и Ингушетия, включително и пред посолството на Франция в руската столица.

Освен това екстремисти готвели терористическа операция и по време на световния шампионат по хокей с шайба, който се проведе в Москва в периода от 6 до 22 май 2016 г. При акция на спецслужбите четири дни преди старта на спортното мероприятие били задържани двама екстремисти, които планирали да извършат серия от атентати на обществени места.

В същото време Кулягин обърна внимание на понижената в страната терористична активност през изминалата година, която обаче се съпровождала от заплахи от международни екстремистки организации и банди. Общо през 2016 г. са били ликвидирани повече от 140 терористи и 24 главатари на организации, задържани са повече от 900 бандити и техни съучастници. Блокирани са банковите сметки на над 2000 лица, причастни към тероризма, пресечена е дейността на 34 вербовчика, заяви Кулягин.

Освен това са били разкрити 86 руски граждани, възнамеряващи да встъпят в терористични организации. В резултат на това на територията на Северна Кавказ броят на престъпленията е намалял 2,5 пъти в сравнение с 2014 г. и с 11% в сравнение с 2015 г., уточнява Утро.ру.

Агенциите припомнят, че през декември м.г. спецслужбите предотвратиха серия от кървави атентати в Москва. Терористичните атаки били готвени от диверсионна екстремистка група от последователи на „Ислямска държава“, уточнява РИА Новости.

При спецоперация тогава служителите на Федералната служба за сигурност /ФСС/ заловиха четирима екстремисти, планирали атаките срещу мирно население в Москва. По информация от органите на реда арестуваните са граждани на Таджикистан и Молдова и са действали по указания на емисар на „Ислямска държава“, намиращ се на територията на Турция. При обиски на помещения в Москва и Московска област бяха иззети самоделни взривни устройства, огнестрелно оръжие и голямо количество експлозиви за изготвяне на бомба с голяма мощност. В арсенала на терористите имало три автомата и четири гранати.

Автор: Мила КУДРИНА, Монитор