В Русия образуваха наказателни дела срещу украинския депутат Олег Ляшко и ръководството на министерството на отбраната на Украйна

Следственият комитет (СК) на РФ образува наказателно дело по обвинение в използване на забранени методи за водене на война и геноцид срещу високопоставени украински военнослужещи – министъра на отбраната на Украйна, началника на Генералния щаб, командира на Сухопътните войски и командващия Националната гвардия, съобщи представителят на СК Владимир Маркин.

Основание за обвинението е фактът, че „от 31 май до 1 септември 2015 г. неустановени лица от военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия, съзнателно изпълнявайки престъпните заповеди на Полторак, Муженко, Пушняков и Балан с цел унищожаване на националната група от рускоезично население, населяващо територията на Донецката народна република, осъществили артилерийски обстрели от тежко оръжие (с калибър не по-малък от 122 мм) срещу обекти от гражданската инфраструктура, които не се явяват военни цели в населените места в републиката“. В резултат от обстрелите са загинали 45 души, а ранените са над 160. Разрушени или частично повредени са над 163 обекта, сред които жилищни сгради, сградата на съда, и трафопост на мина.

„Главното следствено управление на СК на Русия образува наказателно дело срещу министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак, началника на Генералния щаб Виктор Муженко, командира на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Анатолий Пушняков, командващия Националната гвардия на Украйна Николай Балан и други неустановени лица от военнослужещите във Въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия. Те са заподозрени в извършването на престъпления, посочени в ч. 1, ал. 356, 357 в НК на РФ (използване на забранени средства и методи за водене на война и геноцид)“, съобщи представителят на СК.

„Следствието предполага, че украинските военнослужещи са нарушили: протокола за прекратяване на използването на оръжие в Югоизточна Украйна (Минск, 05.09.2014 г.) и меморандума към него (Минск, 19.09.2014 г.), положенията от конвенцията за защита на гражданското население по време на война (Женева, 12.08.1949 г.) и Допълнителния протокол II (Женева, 08.06.1977) към него, конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (Париж, 09.12.1948), конвенцията за правата на детето (Ню Йорк, 20.11.1989)“, подчерта Маркин.

Той съобщи също, че е образувано наказателно дело и срещу депутата от Върховната рада на Украйна Олег Ляшко и други лица от батальона „Азов“ за отвличане, изтезания и използване на забранени средства и методи за водене на война (ч. 2 ал. 126, ч. 2 ал. 117, ч. 1 ал. 356 от НК на РФ).

„Според следствието, на 17 септември 2014 г. четирима бойци от батальона „Азов“ по нареждане на Олег Ляшко, който е създател на батальона, незаконно са проникнали в дома на жителя на Мариупол Дмитрий Чайковски. След като претърсили квартирата му, заподозрените вързали ръцете на Чайковски и насила го извели пред батальона „Азов“, след което го затворили в метален контейнер. В продължение на едно денонощие Ляшко, заедно с бойците от батальона, са били жестоко потърпевшия и заплашвали да го убият, ако не им съобщи за възможното наличие у него на откраднато оръжие. След това заподозрените затворили Чайковски в багажника на автомобил и продължили да го изтезават. По-късно, след като не получили никаква информация, го освободили“, съобщи Маркин.

Той подчерта, че „образувайки наказателни дела, Следственият комитет се ръководи от чл. 3 ал. 12 от НК на РФ, който дава право за привличане под отговорност на чужди граждани, извършили престъпления извън пределите на Руската федерация, в случаите, когато престъплението е насочено срещу гражданин на Руската федерация, както и в случаите, предвидени в международния договор на Руската федерация, ако чуждите граждани не са били съдени в чужда държава и се привличат под наказателна отговорност на територията на Руската федерация“.

На 3 септември се съобщи, че СК на РФ разследва 54 наказателни дела по обвинение в убийство и други престъпление в Донбас. За геноцид, убийство и използване на забранени средства и методи за водене на война СК е образувал дела срещу 30 украински длъжностни лица.

През юли председателят на СК Александър Бастиркин заяви, че СК е готов да предаде във всеки международен съд материалите за престъпленията срещу мирното население в югоизточната част на Украйна.