В Русия миротворци отработват разединяване на „конфликтните страни“

В Самарска област руски миротворци в навечерието на международните учения „Нерушимо братство-2015” отработват задачи за изолиране на условни „конфликтни страни”, съобщи прес-службата на Централния военен окръг (ЦВО), цитирана от РИА Новости.

„На Рошчинския полигон военнослужещи отработват задачи за разединяване на условни конфликтни страни и изолиране на нестабилни райони. Също така, те се обучават да действат и с аеромобилни контролно-пропускателни пунктове на базата на вертолети Ми-8, а също на патрулиране, проверки на документи, багаж, проверка на хора и превозни средства в зоната за сигурност”, се казва в съобщението.

„Дадени задачи се отработват в рамките на подготовката към ученията, които ще се проведат през септември в Армения под егидата на Организацията на договор за колективна сигурност. Моторизирани подразделения на мироопазващо съединение ЦВО в Самарска област започнаха подготовка към международно учение с колективни миротворчески сили  на Организация на Договор за колективна сигурност „Нерушимо братство-2015”, което ще се проведе през септември на територията на Република Армения”, се пояснява в съобщението.

Миналата година ученията „Нерушимо братство” се проведоха от 29 юли до 1 август в Киргизия, в съответствие с плана за съвместни дейности на оперативната и бойната подготовка на колективна сигурност ОДБК.

ОДБК е създадена на базата на Договора за колективна сигурност, подписан на 15 май 1992 година от страни-членки на ОНД. След прекратяване на членство на Узбекистан, участници на ОДБК остават Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан.