В Русия инсталираха първата серия сървъри с тамошни процесори

Тя е предназначена за Министерството на вътрешните работи, като с новите машини са изградени центрове за данни, предлагащи висока защита срещу течове на информация и атаки.

Министерството на вътрешните работи на Русия (МВД России) е първият клиент на серия сървъри, базирани на руските процесори Елбрус (Ельбрус). Те са разработени от компанията ЗАО МЦСТ, а базираните на тях сървъри се доставят от държавната „Обединена приборостроителна корпорация“ („Объединенная приборостроительная корпорация“ – ОПК). Машините вече се използват от миграционните служби и други отдели на МВД.

По поръчка на Министерството на връзките и масовите комуникации (Минкомсвязи) на базата на новите сървъри са създадени инфраструктурни решения за миграционните служби, като част от проект за модернизация на държавната система за издаване, обработка и контрол на „паспортно-визови“ документи от ново поколение. Също така техниката е използвана и за създаване на център за обработка на данни за нуждите на федерална система биометрична идентификация, използвана при полицейски разследвания.

От ОПК коментират, че доставяните сървъри са със 100% руски произход и позволяват заместване на вносни такива. Създадена е и операционна система, която според корпорацията предлага интегрирани средства за защита срещу неупълномощен достъп. Допълва се още, че вече са доставени са няколко стотин машини.

Източник: computerworld.bg