В Русия има опасност от “цветна революция”, но народът се противопоставя

В Русия има опасност от “цветна революция”, но народът се противопоставя

Публикувано от:

Руският политолог Андрей Манойло е в България по покана на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Той изнесе лекция на тема “Цветните революции” и информационните войни в съвременния свят”. Пред радио “Хоризонт” той обясни какво представляват тези революции:

“Цветните революции” са технология, която използват Съединените щати за организиране на държавен преврат в страните, чиято външнополитическа позиция не им харесва. Държавите, в които се прилагат тези “цветни революции”, губят своя суверенитет. Никой в началото на тази “цветна революция” не си задава въпроса какво ще бъде след това, когато тя приключи. Резултатът е много прост – това е загуба на суверенитет, загуба на политическата система на страната и икономически крах.

Андрей Манойло коментира опасността от “цветни революции” в Русия и начините за противодействие:

Разбира се, че и в Русия има заплаха, опасност от “цветна революция”, но руският народ е готов да направи всичко, за да не се повтори украинският модел на Майдана. На действието на тези технологии противодейства по-голямата част от руския народ.

За да се предотврати една “цветна революция”, трябва да се реализира цял комплекс от мерки – на първо място това е грамотна информационна политика. На второ – грамотна политическа работа сред младежта, а на трето – да се разпознаят всички признаци за подготовка на такава “цветна революция” на много ранен стадий и да се прекъснат всички възможни връзки.

Въпреки това Андрей Манойло смята, че в последно време се забелязва затопляне на отношенията между Русия и Съединените щати:

“Мисля, че то ще бъде дълготрайно, защото сега се изгражда новата архитектура на руско-американските отношения. И опитът от последното захлаждане ще бъде отчетен в нея. Тези споразумения, които бяха постигнати между Владимир Путин и Джон Кери в Сочи, говорят, че тези отношения ще бъдат затоплени дълготрайно”.