В Русия започна строителството на най-мощния в света научен ядрен реактор

Едно от главните събития в световната атомна наука за последните години се случи в петък: в Димитровград в Русия официално започна строителството на най-мощния в света многоцелеви изследователски ядрен реактор на бързи неутрони МБИР, където ще се изпълняват проекти, необходими за развитието на глобалната атомна енергетика.

Въвеждането на реактора в експлоатация е планирано за 2020 г.

МБИР ще бъде най-мощният сред действащите, изграждани в момента и планираните реактори в света. Топлинната мощност на новия реактор с натриев топлоносител ще бъде 150 МВт. Уникалните технически характеристики на МБИР ще позволят решаването на широк спектър от изследователски задачи в помощ на създаването на нови конкурентноспособни и безопасни ядрени енергийни установки, включително реактори на бързи неутрони за затваряне на ядрения горивен цикъл.

В базата на новия реактор се планира създаването на Международен център за изследвания, където, в частност ще се изучават нови видове ядрено гориво, конструкционни материали и топлоносители. Реакторът ще се използва и в производството на радиоизотопи с различно предназначение. Той ще позволи също така и провеждането на  изследвания в областта на медицината.