В Русия забраняват разпространяване на антипатриотична информация сред деца

Депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ Алексей Пономарев е внесъл в Държавната дума законопроект, с който се предвижда забрана на разпространението на информация сред децата, отричаща или нарушаваща патриотизма, съобщи сайтът pravo.ru, цитиран от „Правен свят“. Такива данни ще се смятат за вредни за здравето и развитието на непълнолетните и малолетните.

В момента в Русия е забранено сред децата да се разпространяват информации, които са с нецензурно съдържание, такива, които подстрекават към действия, заплашващи живота и здравето на човек или данни, които насърчават употребата на алкохол и наркотици.

В законопроекта на Пономарев е казано и какво ще се смята за патриотизъм – „любов и преданост към отечеството, стремеж с действията си да служиш в негов интерес“.

Депутатът обяснява идеята си за законопроекта със статистика – според цифрите през последните години е намалял броят на патриотите. През 2008 г. 88% от гражданите на Русия са се смятали за патриоти, през 2010 г. – 84%, към декември 2012 г. процентът е вече 80 на сто. При анкета в края на 2013 г. 17% от запитаните не са успели категорично да се идентифицират като патриоти. През 2010 г. този процент е бил 10 на сто.

„В днешно време в много медии, включително и в интернет, се бъркат понятията „патриотизъм“, „национализъм“ и „нацизъм“. Освен това се забелязва тенденция за очерняне на патриотизма. Напоследък често звучат думите, че по време на Великата Отечествена война, нашите войници са тръгвали на бой от страх да не бъдат разстреляни, а победата на нашата страна се приписва на броя на войниците, а не заради любовта им към Родината“, са посочва в законопроекта.

В мотивите към проекта се отбелязва още, че в днешно време като противовес на патриотизма, изкуствено се насажда теорията на космополизма, която всъщност отрича патриотизма.