В Русия забраняват нелепите имена

Руските парламентаристи искат да забранят на родителите да кръщават децата си с нелепи имена, информира в. „Известия“. Комитетът по държавно устройство на Думата ще инициира гласуването на законопроект, въвеждащ съответните ограничения. В документа се казва, че името не може да се състои от цифри, буквени обозначения, абревиатури, ненормативна лексика, както и да посочва ранг или длъжност.

Депутати прогнозират, че между първо и второ четене на споменатия законопроект списъкът с ограниченията най-вероятно ще се разшири. Изданието припомня, че автор на документа е членът на Федералното събрание Валентина Петренко, като целта е да се внесат поправки в Семейния и Гражданския кодекси на Русия.

Своето предложение сенаторът мотивира с факта, че в момента служителите на гражданските служби нямат формално право да откажат да регистрират име на дете, само защото то звучи неблагозвучно, оскърбително, некултурно или трудно произносимо. В пояснителната записка към законопроекта се казва, че „давайки необичайно или екзотично име на своето дете, родителите не винаги си представят с какви трудности може да се сблъска то“. В записката дори са посочени някои нелепи имена, давани на деца в Москва: Николай-Никита-Нил, Христамрирадос, Делфин, Ярослав-Лютобор, Лука-Щастие Съмърсет Оушън, Април, Принцеса, Заря-Зорница, Альоша-Каприна, Океана, София-Слънчице. Освен това Петренко припомня и историята с момченцето, чиито родители вече 10 години не могат да го регистрират под името БОЧ рВФ 260602 (Биологически обект на човешкия род Воронини-Фролови, роден на 26 юни 2002 г.). В резултат на това малчуганът още живее без оформени документи за самоличност. През пролетта на миналата година правителството и комитета на Думата по въпросите на семейството подкрепиха концепцията на законопроекта, като според депутатите той „ще защити конституционното право на непълнолетните да носят нормални имена“.

Източник: „Монитор“