В Русия днес празнуват Бъдни вечер

Бъдни вечер, един от главните християнски празници, настъпи днес за милиони вярващи от Руската православна църква. По традиция късно вечерта Московският и на цяла Русия патриарх Кирил ще оглави празничното богослужение в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва, предаде ТАСС.

С настъпването на Рождество приключва четириседмичният коледен пост за православните християни и започва подготовката за светлия празник, напомнящ за събитията, поставили началото на новата ера в човечеството – Рождеството на Господ Бог и Спасителя наш Исус Христос.

В коледната нощ, независимо от студа, много хора се събират в храмовете, за да споделят радостта от празника, напомнящ за въплъщението на Земята на Божия син Исус Христос.

Празнични богослужения ще се извършат в повече от 30 хил. храма на Руската православна църква в цял свят.

Днес вярващите очакват да чуят традиционното Рождественско послание на патриарх Кирил. Миналата година той призова всички да бъдат християни не номинално, а по начина си на живот. В годината на отбелязването на 1000-годишнината от кончината на кръстителя на Русия княз Владимир патриархът отбеляза, че „никакви временни неприятности и изпитания, никакви външни сили не могат да разтрогнат многовековните и културните връзки между наследниците на Киевския кръщелен купол“. Тогава предстоятелят на Руската православна църква отдели особено внимание на ситуацията в Украйна, като отбеляза миротворческата мисия на Руската църква.

Християните в цял свят отбелязват Рождество по два календара: на 25 декември – по Григорианския и Новоюлианския и на 7 януари – по Юлианския (така наречения Стар стил). Заедно с Руската православна църква днес Бъдни вечер празнуват и Йерусалимската, Полската, Грузинската и Сръбската православни църкви, както и атонските манастири.