В Русия днес отбелязват Деня на народното единство

В Русия днес за десета поредна година се отбелязва Денят на народното единство. Празникът се отбелязва в Русия от 2005 година и e в памет на събитията от 1612 година, когато народното опълчение начело с Кузма Минин и Дмитрий Пожарски освобождава Москва от полските нашественици.

Исторически този празник е свързан с края на Смутното време през  17 в. – периодът от 1584 г. (смъртта на Иван Грозни) до 1613 г. (коронацията на Михаил Фьодорович Романов).

В Успенския събор в Кремъл Московският патриарх и на цяла Русия Кирил ще извърши божествена литургия, тъй като по традиция този ден съвпада с църковния празник в чест на Казанската икона на Божията Майка.

През септември 2004 г. Междурелигиозният съвет на Русия предложи 4 ноември да се превърне в празничен ден, отбелязван като Ден на народното единство.

На 23 ноември същата година в парламента бе внесен законопроект (чийто автори са  Валерий Богомолов, Олег Еремеев от „Единна Русия“ и Владимир Жириновский от ЛДПР) за поправките в Трудовия кодекс на РФ. Документът предлага отмяната на празника на 7 ноември (на тази дата от 1918 г. в Русия се чества Деня на Великата Октомврийска социалистическа революция, а от 1996 г. е Ден на примирието и съгласието; почивен ден), и въвеждането на нов празник на 4 ноември.

В руското общество появяването на новия празник Ден на народното единство бе възприето нееднозначно. Против него конкретно се обявиха комунистите. Лидерът на КПРФ Генадий Зюганов определи предложението за отбелязване на празника на 4 ноември като непознаване на историята, тъй като според него, „Москва е освободена от поляците на 8 ноември”.

Някои медии също писаха, че датата 4 ноември като дата на освобождаване на Москва няма точно историческо потвърждение.

Официално законопроектът за новия празник е приет на 24 декември 2004 г от Държавната дума, одобрен от Съвета на Федерациите на 27 декември и подписан от руския президент Владимир Путин на 29 декември 2004 г. В същия ден държавният глава подписа поправки във Федералния закон „За дните на воинска слава и паметните дати в Русия”. Според  документа, 4 ноември е национален празник – Ден на народното единство. 7 ноември получава статус на паметна дата – Ден на Октомврийската революция през 1917 г.

По традиция в Деня на народното единство в Кремъл руският президент връчва държавни награди на видни дейци в науката и изкуството, както и на чужди граждани за принос в укрепването на дружбата и развитието на културните отношения и връзки с Русия.

На този ден в руските градове се провеждат митинги, организирани от политически партии и обществени движения. Представителите на националистическите организации в Деня на народното единство провеждат шествия, известни като „Руски марш”. Първите подобни акции в историята на Русия се провеждат в Москва и Санкт Петербург на 4 ноември 2005 г.

Тази година в Русия е планирано провеждането на около 500 обществено-политически , културни и спортни мероприятия.