В Русия възобновиха разследването на убийство, в което е замесен Ходорковски

Следователите могат да призоват Михаил Ходорковски на разпит по делото за убийството на кмета на Нефтеюганск, тъй като смятат, че Ходорковски може да е поръчител на престъплението, съобщи официалният представител на Следствената комисия на РФ Владимир Маркин.

Той обяви възобновяването на разследването на убийството на кмета на Нефтеюганск.

„Във връзка с наскоро откритите обстоятелства е прието решение за възобновяване на разследването на наказателното дело за убийството през 1998 г. на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов“, заяви Маркин.

„Според появилата се на разположение на Следствената комисия оперативна информация, в ролята на поръчител на това убийство, както и на редица други особено тежки престъпления, може да действал непосредствено ръководителят на ЮКОС Михаил Ходорковски… планира се провеждането на следствени действия с цел разобличаване на лицата, съучастници в извършването на тези престъпления, в това число и разпити на свидетели и заподозрени, сред които най-вероятно ще бъде и Михаил Ходорковски. Смятам, че отсъствието му на територията на Русия ще се превърне в непреодолимо препятствие за провеждането с него на всички необходими следствени действия“, каза още Маркин.

Според следствието, през периода 1998-2002 г. членове на организирана група по указания на бившия акционер на ЮКОС Леонид Невзлин са извършили редица убийства, включително и на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов. Невзлин бе осъден задочно на доживотен затвор. От 2003 г. насам той живее в Израел. За виновен за организирането на убийството на кмета на Нефтеюганск бе признат бившият служител на службата за сигурност Алексей Пичугин, който в момента излежава присъдата на съда.