В Русия влезе в сила обновеният закон за личните данни

В Русия влязоха в сила поправките в закона „За личните данни“, изискващи локализирането на персоналните данни на територията на РФ. Всяка руска или чуждестранна компания, ориентирана към работа с руските потребители, трябва да осигурява запис, систематизиране, събиране, съхраняване и унищожаване на личните данни на руснаците с използването на бази данни, намиращи се на територията на РФ.

В обновения закон е преразгледано и самото понятие лични данни. Сега нова не е само името и, например, адресът и годината на раждане, но и всяка информация, отнасяща се до физическото лице.

За спазването на тези правила ще следи Роскомнадзор, на когото е поръчано да създаде регистър на нарушителите на закона за личните данни, като също така е дадено правото да блокира сайтовете на компаниите или организациите, включени в този регистър. Решението за включване на дадена компания в регистъра с нарушителите ще приема съдът, който ще може също да налага глоби на компаниите-нарушители в размер на до 300 хил. рубли.

Отблокирането на интернет-ресурса ще се осъществява от Роскомнадзор отново според решение на съда или по съобщение на хостинг-провайдъра или собственика на ресурса за отстраняване на нарушението.

В редица случаи обновеният закон разрешава обработката на личните данни на руските граждани на територията на други държави: с цел изпълняването на правосъдие, изпълняване на пълномощия на органите на държавната власт и местното самоуправление, както и за постигането на цели, предвидени в международен договор.

Законът няма да се разпространява върху издаването на визи, продажбата на самолетни билети, дейността на медиите и съдилищата, заяви представителят на Роскомнадзор Александър Жаров. Трансграничното предаване на данните на руските граждани е разрешено от закона, но те трябва да се съхраняват на територията на РФ, каза още той. Въпреки това, е възможно временното съхраняване на дубликата на данни зад граница, но само за срок, необходим за изпълняването на действията, заради които те са били прехвърлени там. Например, данните на гражданин на РФ могат да бъдат предадени в хотел извън страната или в клиника, но след като почивката или лечението приключат, данните на клиента трябва да бъдат анулирани на чуждите сървъри, поясни Жаров.