В Русия влезе в сила забраната за дейността на „Свидетелите на Йехова“

Руското правосъдно министерство съобщи, че от днес християнското движение „Свидетелите на Йехова“ е включена в черния му списък, с което официално се забранява дейността му.
Руското правосъдно министерство съобщи, че от днес християнското движение „Свидетелите на Йехова“ е включена в черния му списък, с което официално се забранява дейността му.
В изявление от ведомството посочиха, че е забранена дейността както на централния офисна „Свидетелите на Йехова“, така и на останалите му 395 клона на територията на страната. Също така евангелисткото движение е включено и в онлайн регистъра на правосъдното министерство със забранени организации.
„Свидетелите на Йехова“ водиха дълга съдебна битка с руската държава, която завърши с решение на руския Върховен съд през юли, когато беше отхвърлена жалбата за отмяна на забраната.
Тя беше наложена, след като правосъдното министерство заяви, че е открило признаци за „екстремистка дейност“ в рамките на движението.
През 2004 г. властите разпуснаха московския клон на „Свидетелите на Йехова“, а през 2010 г. Европейският съд за човешки права отсъди, че този акт е нарушил правото за свободно изразяване на религия.
Членовете на „Свидетелите на Йехова“ – християнско евангелистко движение, основано през 19 в.в САЩ, смятат, че съвременната църка се е отклонила от проповядваното в Библията. Те също така отхвърлят съвременните теории за еволюцията и отказват да им бъдат правени медицински процедури, свързани с преливане на кръв.
Миналия месец от Вашингтон определиха решението на руския съд като „последното от притеснителна тенденция за преследване на религиозни малцинства в Русия“.
В света има около 8 млн. последователи на движението, което е определяно като секта в редица държави.
Източник: БГНЕС /АФП