В Ростовска област остават 50 хиляди украински бежанци

На срещата с губернатора на Ростовска област президентът на Русия Владимир Путин благодари на местните жители за помощта, която са оказали на бежанците от Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

«Искам  да благодаря на вас, на всичките ви колеги, на жителите и всички хора в Ростовска област за съдействието и оказаната помощ, за подкрепата, а също за човешкото и добронамерено отношение към украинските бежанци», се обърна Путин към губернатора на Ростовска област Васили Голубев.

Главата на региона съобщи, че в момента в Ростовска област се намират около 50 хиляди бежанци от Украйна, които са потърсили временно убежище от руските власти.

Особено важна задача е трудоустройството на украинските граждани, избягали от войната.

«Ние трудоустроихме вече около 4 хиляди души, а по този въпрос към нас се обърнаха над 36 хиляди души. В мините ни вече имаме 100 нови лекари, а това е много добра новина, защото имахме  недостиг на доктори на териториите на въгледобивните мини. Приблизително имаме същия брой учители. Те преминават определена квалификация, съответстваща на изискванията на руското законодателство и вече ходят на работа», разказа още губернатор Голубев.

Той добави, че много местни бизнесмени са трудоустроили във фирмите си украински бежанци. По данни на Федералните миграционни служби, в Русия са останали 880 хиляди бежанци от Украйна.