В РКИЦ представиха „Предчувствие Океана“

Това е руското название на книгата на Алексей Шорохов, което на български е „Усещане за океан”. Така го е усетила преводачката Олга Гурска. На 17 септември в РКИЦ професорът от Шуменския университет Ивайло Петров, който е и автор на предисловието, представи двуезичната книга и разказа за творчеството на поета Алексей Шорохов. Съвременният руски поет и публицист е лауреат на руски и международни премии: „Хрустальная роза Виктора Розова” (2003), „Эврика”(2006), на наградата на поетичния конкурс „Сергей Есенин” (2009). През 2012 г. Шорохов получава руската литературна премия „Вешние воды”. Той е член на Съюза на писателите на Русия, от 2004 г. е секретар на УС на организацията, заместник-генерален директор е на издателската къща „Литературная учеба”.

Преводачката и журналист Олга Гурска и редакторката на книгата Екатерина Йончева бяха представени от сътрудничката на отдел „Наука и образование” на РКИЦ Калина Диханова. Двуезичната книга е издание на университетското издателство „Св. Климент Охридски”.

В РКИЦ представиха Предчувствие океана1

Алексей Шорохов накратко разказа за себе си и за баща си, участник във Великата отечествена война, който му е предал любовта към България, към българския народ. Авторът рецитира свои стихове, а в превод на български те звучаха в изпълнение на Екатерина Йончева.

В РКИЦ представиха Предчувствие океана2

Присъстващите в залата членове на клуба на любителите на руската книга към РКИЦ, сънародници, любители на поезията топло посрещнаха музикалните изпълнения на камерния хор „Харизма” с диригент Рая Русева, на солистите на хора Боян Цонев и Диана Накова и пианистката Агнес Данкова.