В Руския културно-информационен център отбелязаха 139-та годишнина от Освобождението на София

139-та годишнина от освобождението на София от турско робство бе отбелязана на 10 януари със среща и концертна програма в Мраморната зала на Руския културно-информационен център  (РКИЦ) в София. Събитието бе организирано от младежката организация  „МО’ДИКО“ към „Руския клуб“ в София, съвместно с Национален съюз „Единение“ и общество „Бащино огнище“, с подкрепата на НД „Русофили“ и магазинната мрежа „Берëзка“.

На 10 януари 1944 г. е била първата бомбардировка на София от американски военни по време на Втората световна война, припомни  зам.- директорката на Военно-историческия музей проф. д-р Цветана Кьосева, която разказа по-подробно за боевете за освобождението на града през 1878 г. За това как е протекла битката за София говори и проф. д-р Минчо Минчев.

Представители на НС „Единение“ излязоха на сцената в униформи на войници, офицери, свещенослужители и опълченци от Руско-турската освободителна война, а председателят на съюза полковник доцент д-р Георги Маринов представи оръжията, използвани по онова време от руските и турските войски.

Иван Тренев от съюз „Единение“ и общество „Бащино огнище“ припомни живота и подвига Христо Ботев, чието рождение отбелязваме на 7 януари.

Председателката на „Руския клуб“ Нонна Дикова благодари на изпълнителите и гостите, които въпреки студа и лошото време уважиха мероприятието и препълниха залата на РКИЦ.

 

Източник:  Информационен център  на „Руския клуб“  в София