В резултат от нанасянето на удари по ИД от руската подводница „Ростов на Дон“ са поразени всички цели

В резултат от нанасянето на удари по ИД от руската подводница „Ростов на Дон“ всички цели са поразени, съобщи министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу.

„В резултат и авиацията, и подводният флот произведоха успешни пускове и всички цели са поразени. За пореден път крилатата ракета „Калибър“ демонстрира ефективността си на далечни разстояния“, каза Шойгу на среща с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Цели бяха два големи пункта на терористите на територията на Ракка“, добави той. „Ние със сигурност можем да  кажем, че са нанесени достатъчно сериозни поражения върху складовете с боеприпаси и завода за производство на мини, и, естествено, върху петролната инфраструктура“, каза министърът.

По думите му, бил е регистриран както пускът на ракетите, така и полетът им и попадението им върху целите.

Освен това, отбеляза Шойгу, всички цели, по които са нанасяли удари самолетите, също така „са били обстойно проучени от всички видове разузнаване“.

Говорейки за нанасянето на ударите по петролната инфраструктура, министърът отбеляза, че става дума за поразяване на преработката, транспортирането и разтоварването на петрола.

Руският президент се поинтересува дали подводницата „Ростов на Дон“ е произвеждала пускове от подводно положение, на което министърът отговори утвърдително. „През май вие възложихте да бъде проверено новото ни оръжие във всичките му сфери на използване – по въздух и вода“, припомни министърът.

По думите му, ударите от новото оръжие са произведени от Каспийската флотилия, сега ние „изпитахме и показахме пускове от Средиземно море“.

Владимир Путин също така възложи да бъдат анализирани резултатите от ударите срещу ИД с новото високоточно оръжие и изрази надежда, че в борбата с терористите няма да се наложи то да бъде дооборудвано с ядрени бойни глави.

„Необходимо е, разбира се, всичко това да се анализира, и това, което се случва на бойното поле, и това как работи оръжието. И ракетите „Калибър“, и ракетите „А-101“ като цяло се доказаха много добре, това е ново, модерно и високоефективно, сега ние разбираме това, високоточно оръжие, което може да бъде оборудвано както с обикновени бойни глави, така и със специални, тоест с ядрено изпълнение. Естествено, в борбата с терористите това не е нужно, надявам се и никога да не се наложи“, заяви руският президент.

В същото време от пресслужбата на руското министерство на отбраната съобщиха, че от 5 декември руските военни са увеличили интензивността на ударите по обекти на терористичната групировка „Ислямска държава“ и други екстремистки организации на територията на Сирия.

Масиран въздушен удар е нанесен от руски далечни бомбардировачи Ту-22м3 от летище Моздок, самолети от авиационната група от летище Хмеймим и подводница от акваторията на Средиземно море.

През изминалите четири дни „далечните бомбардировачи Ту-22м3 от летище Моздок са извършили 60 бойни полета и са атакували 30 обекта на терористите в провинциите Ракка и Дейр ез-Зор“, се казва в съобщението.

„Оперативно-тактическата и армейската авиация изпълниха от летище Хмеймим 238 бойни полета и са поразени 699 обекта на противника“, информираха още от пресслужбата на руското министерство.

В хода на масирания въздушен удар авиационното прикритие се е осъществявало от самолети Су-30 от положение на дежурство във въздуха, отбелязват от ведомството.

„След изпълняването на бойните задания всички самолети се върнаха на летищата, където са базирани“, подчертаха от министерството на отбраната на РФ.

„Общо в продължение на четири денонощия са изстреляни 1920 бомби с различно предназначение. Унищожени са 70 командни пункта, 21 бази за подготовка на терористи, шест завода за производство на боеприпаси и взривни вещества, 43 склада с оръжие и материални средства, 6 обекта за съхранение и преработка на петрол, както и други обекти“, уточниха военните.

„За първи път от подводно положение е изпълнен групов пуск на крилати ракети с морско базиране „Калибър“ от подводницата „Ростов на Дон“. В резултат на това са унищожени 2 важни командни пункта на терористичната организация ИД в провинция Ракка“, съобщиха от пресслужбата.

От министерството на отбраната на РФ заявиха, че в резултат от ударите са били създадени условия за по-нататъшните настъпления на сирийската армия в районите Алепо, Идлиб, Латакия и Палмира.