В понеделник Украйна ще спре да получава руски газ

Публикувано от:

Украинските ведомства получиха заповед да се готвят от 16 юни да бъдат прекратени доставките на газ от Русия. За това разпореждане на премиера Арсений Яценюк стана известно в петък, след като поредният кръг на руско-украинските газови преговори завърши с неуспех. Предложената от Русия отстъпка не устрои украинската страна, чиито многомилиардни дългове за газ все още не са изплатени, пише руският вестник „Комсомольская правда”.
Досега Русия демонстрираше добра воля и разбиране за нелеката икономическа ситуация, в която е Украйна. Въпреки това е невъзможно безплатните доставки да продължат безкрайно. Руската страна може да понесе сериозни рискове. Все пак парите, които Русия получава от продажбите, се влагат в газифицирането на руските региони и разработването на нови находища, както и създаването на нова инфраструктура.
Първоначално бе решено Украйна да премине към авансово заплащане на доставките в началото на месеца. Оттогава датата вече бе отложена два пъти, първо за 10 юни, а после- за 16 юни, във връзка с провеждащите се преговори. По този начин Русия демонстрира своята готовност да се договори и да намери компромис. Украйна обаче настоява цената на синьото гориво да бъде намалена до 268 долара за 1000 куб.м. С какво е обоснована тази цена е известно само на украинските политици. Цифрата предизвика недоумение дори и у представителите на ЕС, тъй като никой в Европа не получава газа на толкова ниска цена. Освен това, по мнението на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, такава цена ще създаде риск от препродажбата на руския газ в съседните европейски страни.
Цената от 385 долара е заложена в програмата за помощ за Украйна от страна на Международния валутен фонд като напълно пазарна и позволяваща на икономиката на Украйна да се развива нормално. Парите за изплащането на дълговете на Украйна пред „Газпром” бяха преведени още в началото на май.
Страните от ЕС ще пострадат силно от евентуалното прекратяване на доставките, тъй като 50% от тях преминават през територията на Украйна.
Най-много от всички рискува България, която няма собствени хранилища за газ, нито възможност да получава синьо гориво от други доставчици. А също и Словакия, Чехия, Австрия, Унгария, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова – минимум една дузина европейски страни ще станат заложници на новата украинска власт в газовия въпрос.