В понеделник „нормандската четворка” се събира без Путин

Лидерите на Украйна Петро Порошенко, на Франция Франсоа Оланд и на Германия Ангела Меркел ще се срещнат в понеделник, 24 август, в Берлин, за да обсъдят ситуацията в Донбас, съобщи РИА Новости.

Срещата на главите на държавите от „нормандската четворка” без президента на РФ Владимир Путин имат за цел да подтикнат Украйна да изпълни Минските споразумения, счита руският политолог Владимир Жарихин. В противовес политологът Сергей Михеев твърди, че срещата без Путин ще накърни съществуващия формат за урегулиране на конфликта.

Според Жарихин стремежът за натиск е искрен, а не само за пред Москва. Срещата не от приятелство против Русия, „а по-скоро възпитателен процес, който обикновено не се провежда на хора”. Ако това е вярно, то присъствието на Путин наистина само ще попречи на Меркел и Оланд да притиснат Порошенко в ъгъла и дори да му дадат някакъв ултиматум.

От своя страна Михеев казал за РИА Новости, че „ако тази среща се състои, тя ще накърни минския формат, защото самите западни страни и Украйна твърдят, че Русия е въвлечена в конфликта, а без Русия това не може да се реши”.

Според Михеев едва ли тримата лидери ще могат да постигнат някакво съгласие по съществен въпрос. Той припомнил, че съществуват ДНР и ЛНР, без които е безсмислено да се решават проблемите. „Затова аз не мисля, че това ще бъде позитивен, достатъчно продължителен формат” – обобщил Михеев.