В Петербург стартира Международният културен форум

На 2 декември започна работа II Санкт-Петербургски международен културен форум, чрез който се открива обявената Година на културата-2014 в Русия.

Днес все по-често си спомняме думите на Дмитрий Лихачов, който разглеждаше културата не като сбор от материални ценности, а като единна, непознаваща държавни или национални граници съвкупност от натрупания от човечеството за цялата негова история духовен опит. Ученият смяташе, че правото на всеки човек на достъп до културно-историческото наследство е не само едно от основните права на човека, но и основен залог за съществуването и развитието на човечеството като едно цяло. Санкт-Петербургският международен културен форум е убедително потвърждение на тези думи.

За провеждане на мероприятието са предоставени такива великолепни места като Ермитажът, Пушкинският дом, Музеят на театралното и музикалното изкуство, Капелата, Филхармонията, новата сцена на Мариинския театър и други не по-малко значими обекти, всеки от които може да се нарече духовна доминанта на Русия.

„За нас е много важно, че днес Русия по право се смята за много важна културна точка на картата на света. Но, за да се определи ясно нашето присъствие в световната култура и да се даде импулс на културното развитие, ние взехме решение ежегодният Международен културен форум да се провежда в Санкт- Петербург” – казва Олга Голодец – Заместник председател на Правителството на Руската Федерация.

Във форума ще вземат участие 2 хиляди водещи руски и международни дейци на културата

Година на културата

Основните направления на Форума са: театър, музика, музей, цирк и улични театри, кино, литература, библиотека, съвременно изкуство, художествено образование, народно творчество, културна политика. По мнение на организаторите, тази концепция ще предостави на всички участници широки възможности за общуване, откриване на партньори, заинтересувани в реализация на проекти.

Богата на събития ще бъде културната програма на Форума, която включва лекции, и творчески срещи, многочислени изложби и наситена кинопрограма, представления на театрални и балетни школи, концерти и театрални постановки.

„Ние очакваме, че Санкт-Петербургският културен форум ще стане аналог на Петербургския икономически форум, – подчертава вице-губернаторът на Санкт–Петербург Василий Кичеджи. – То ест, място за ежегодни срещи, открит диалог и обмен на опит между специалистите в областта на културната политика, на представителите на държавната власт, бизнесмените и културната общественост”

Той напомня, че темата на Втория културен форум ще бъде провеждането на Годината на културата – 2014. „Особена роля в подготовката ще играе Санкт-Петербургският международен културен форум, който е не само демонстрация на най-високи творчески достижения в областта на културата, но и място, където се обсъждат най-важните въпроси на културата и по същество се работи над формиране на нова културна политика”, – отбелязва Василий Кичеджи.

http://www.spbdnevnik.ru/news/2013-12-02

.