В партията на Саркози се засилват проруските настроения

В най-голямата опозиционна партия на Франция се засилват настроенията в подкрепа на Русия. Такова мнение изказва вестник „Монд“, анализирайки позициите на представители на френския Съюз за народното движение.

„Традиционно считан за партия на „атлантици“, Съюзът през последните месеци демонстрира безпрецедентна симпатия към Русия. Конфликтът между Москва и Европа само засили тази симпатия. Такива тенденции днес са характерни за всички крила на партията“, счита изданието.

„Западът твърде дълго „унижава Русия, Съединените щати, инициирали революцията в Киев, се стремят да разделят европейци и руснаци“, пише още „Монд“.

Привържениците на нормализацията на отношенията считат, че Русия е твърде важен съюзник в борбата с ислямския тероризъм, за да й се причиняват неприятности по въпрос от второстепенно значение“. Според авторите на материала „изводът, който следва от тези аргументи е, че е необходимо да се протегне ръка на Путин, да се снемат санкциите и да се доставят корабите „Мистрал“. /които са закупени от Русия/.

„Много членове на СНД, привърженици на суверенитета, виждат в един съюз с Москва средство за борба с „американския империализъм“ или с „подчинението на Брюксел“.

Своите аргументи привържениците на суверенитета на Франция черпят от наследството на Де Гол. „Путин се явява пример във външната политика за това, че мисли преди всичко за интересите на собствената си страна“, цитира изданието лидера на партийното движение „Народни права“ Тиери Мариани. „В този аспект той постъпва така, както по онова време генерал Де Гол“.

Евродепутатът Арно Данжан, който е за отстояване на твърда линия срещу Москва, признава, че „все повече е в малцинство в рамките на собствената си партия“. Друг представител на СНД – бившият държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш за пръв път външнополитически въпрос, с изключение на референдум за конституцията на ЕС, засяга така силно вътрешнопартийните дела.

В своята публикация „Монд“ напомня за изявленията, направени през февруари на заседание на Народния съвет на СНД от нейния председател – бившия президент на Франция Никола Саркози. Наблягайки срещу връщането на Студената война, той даде да се разбере, че отговорността за възникването на украинската криза пада на САЩ, „които искат да разделят Европа от Русия“./ БГНЕС