В Париж напредва строежът на Руски Православен Културно-Информационен Център

В непосредствена близост до Айфеловата кула и моста Алма в пълен ход продължават строителните дейности по завършване на Руският православен културно-просветен център. Завършването на проекта е запланувано за края на 2016г., като наложените в момента санкции по никакъв начин не се отразяват на завършването му.

Проекта е разработен от знаменития френски архитект Жан-Мишел Вилмот и включва катедрален храм и три здания към него – конферентна зала, православна семинария и школа за изучаване на руски език за 150 ученика.

„Ние създаваме истински руски квартал в центъра на Париж-със задоволство отбелязва известният архитект-като ние успяхме да създадем особенархитектурен език, благодарение на който целия ансамбъл хармонично се вписва в уникалния градски пейзаж. Ние сме щастливи, че именно късче от Русия се разполага на брега на Сена, в хармонично съчетание със други, знакови за Франция културни паметници, а в непосредствена близост се намира и моста, който носи името на Руският император Александър Трети. За храма и за другите здания е бил използван т. нар. Бургундски камък, който е използван и при строежа на Лувъра и на Парижката Света Богородица.“

Архитектите и строителите са в непрестанна връзка, както с Президента на Руската федерация, така и с Патриарх Кирил – глава на Руската православна църква.

Руската православна община в Париж от години има нужда от нов и по-голям духовен център, при това той е важен не само за руснаците, но и за френските граждани, защото с него се създава нова точка на взаимоотношения между Русия и Франция./ Православие и мир