В отговор на свалянето на Су-24 в Сирия РФ прехвърли в Латакия ракетния крайцер „Москва“ и ракетни системи С-400

Министерството на отбраната на РФ вече е реализирало редица мерки в отговор на катастрофата на бомбардировача Су-24, в частност като е прехвърлило в Латакия ракетния крайцер „Москва“, съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Ние предприехме приоритетни действия… Моля всички, към които се отнася това, да пристъпят към незабавното им изпълнение. Генералният щаб вече реализира редица мерки“, заяви той по време на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ.

По думите на министъра, „ново място на бойно дежурство зае нашият ракетен крайцер „Москва“, разположен в района на крайбрежната част на Латакия. Крайцерът е „готов да унищожи всяка въздушна цел, представляваща потенциална опасност за нашата авиация“, отбеляза руският министър на отбраната.

Освен това, по думите му, всички бъдещи действия на ударната авиация на Русия в Сирия ще се осъществяват само под прикритието на изтребители.

„По решение на върховния главнокомандващ за гарантирането на ПВО във всички посоки в Сирия на летището „Хмеймим“ ще бъде прехвърлена зенитна ракетна система С-400“, припомни Шойгу, като отбеляза, че РФ прекратява всичките си контакти с Турция по военна линия.

„Още веднъж повтарям, че всички нареждания и решения са приети и одобрени от върховния главнокомандващ. Моля да се пристъпи към незабавното им изпълняване“, нареди той.