В Одеса вдигат паметник на загиналите командоси от "Беркут"

Многохилядно шествие скандира „Киевската хунта на съд“

Хиляди жители на Одеса проведоха шествие по улиците на града в събота (26 април) в памет на служителите на реда, загинали по време на безредиците в Киев през февруари. Те носеха плакати с лозунги: „Киевската хунта на съд“, „Долу фашистите“, „Ние сме славяни, ние сме единни“, „В Киев управляват лъжци и убийци“, а също и руски знамена.

Организаторите на демонстрацията от движение „Народна алтернатива“ започнали събирането на средствата за лечение на пострадалите милиционери, както и за издигането на паметника на бойците от специалните милиционерски служби „Беркут“ в Одеса. Монументът, прославящ паметта на над 20 загинали служители на реда, ще бъде поставен на градската Алея на славата, редом с паметника на загиналите при Втората световна война, се казва в разпространеното от движението изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Тук е моментът да споменем, че поддръжниците на „Народна алтернатива“ излизат всяка седмица на протест срещу узурпирането на властта в Киев. Техните искания са да бъде проведен референдум за децентрализация на властта, статута на руския език като официален и определянето на външната политика. Проруските протестиращи искат референдумът да бъде проведен преди президентските избори на 25 май. По този повод, те създали палатков лагер в центъра на града, където събират подписи за провеждането на референдума.