В Никозия създадоха кипърска секция на МДР

На 3 юли 2024 г. в Руския Център за наука и култура в Никозия беше създадена секция на Международното движение на русофилите. На мероприятието  присъстваха над 150 представители на кипърската общественост и представители на МДР от 4 държави. За ръководител беше избран Микис Филаниотис.

Новата организация получи поздравления от Мария Захарова – Директор на Департамента за информация и печат, М.М.Зязиков – Извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република Кипър, Николай Малинов – Генерален секретар на МДР, и Дмитрий Апраксин – Председател на Координационния съвет на руските съотечественици в Кипър.

В приветствието си Мария Захарова определи като знаково обстоятелството, че откриването на кипърската секция на Международното движение на русофилите се случва непосредствено след завършването и освещаването на Храма „Свети Николай Чудотворец“, който принадлежи на Руската православна църква, в Лимасол. Захарова пожела успех на организацията и изрази увереност, че тя ще допринесе значително за благородната мисия на Международното движение на русофилите.

М. М. Зязиков изрази увереност, че днес в Кипър се създава още една платформа за разширяване на културното и хуманитарното сътрудничество, за развиване на инициативи, насочени към укрепване на доверието и взаимното разбирателство, за обмен на опит, знания и идеи.

В поздравлението на Николай Малинов, прочетено на гръцки език, се посочва, че МДР иска да способства за утвърждаване на многополюсния свят. Русофилите се стремят към  установяване на разум, взаимно разбирателство и спокойствие в международните отношения.

От свое име Николай Малинов добави, че в света се води война за ценности. За първи път в човешката история се води война не за ресурси и територии, а за ценности. В тази война за ценности да си русофил означава да отстояваш традиционните ценности, силната държава и многополюсния свят. Русофилите са съвременните антифашисти за разлика от съвременните фашисти – русофобите. Той отбеляза, че в тази война Западът е преминал две червени линии, които са били негласно спазвани от началото на СВО: неразширяване на зоната на конфликта извън територията на Украйна и неучастие в украинския конфликт на официални представители на военни формирования на страните от НАТО. Малинов определи тези стъпки като безумни и готови да доведат до световен апокалипсис.

След приветствието той връчи на Микис Филаниотис Удостоверение на ръководител на секцията на Международното  движение на русофилите в Кипър.

Дмитрий Апраксин благодари на организаторите за техния избор и подкрепа в този сложен за всички период.

След това Микис Филаниотис отбеляза, че кипърският народ е бил, е и винаги ще остане приятелски и братски настроен към руския народ. „Нашата братска любов и връзки са дълбоко вкоренени в душите ни от векове. Нищо и никаква сила на света не може да ни раздели.“ Беше заявено, че разпалването на омраза срещу Русия е политически, икономически и духовно вредно за всички страни по света, а русофобията, която се разпалва по света, напомня тактиката, използвана по времето на нацизма. Сегашният хегемонистичен еднополюсен модел на международните отношения постепенно, но безвъзвратно се трансформира в нова хармонична многополюсна система.

Учредяването на секцията на МДР в Кипър завърши с концертна програма. Присъстващите имаха възможност да се насладят на класически изпълнения, песни на гръцки и руски език. Концертната програма завърши с песента „Подмосковные вечера“, с която бе поздравен ръководителят на секцията на МДР в Кипър Микис Филаниотис.

До края на вечерта броят на членовете на секцията на МДР в Кипър нарасна до 240 души.

Кристина Иванова

 

error: Съдържанието ни е авторско!