В националната система за платежните карти в Русия ще се използва руски чип

В руската Национална система за платежни карти (НСПК), създадена от Централната банка, ще се използва руски чип, разработен от компанията „НИИМЭ и Микрон“.

Както разказа пред „Известия“ официалният представител на компанията Алексей Дианов, чипът е разработен на основата на руските технологии в качеството на алтернатива на чиповете американско, европейско и азиатско производство, които в момента се използват от руските банки при издаването на карти.

„При използването на вносен чип трябва да се заплатят правата на чуждестранни притежатели на криптографските алгоритми, които освен това не съответстват на руските държавни стандарти. Също така, чуждите банкови чипове могат да попаднат под ембарго с ограничаване на доставките им в Русия“, заяви той.

По думите на Дианов, чипът „Микрон“ вече е сертифициран по международния стандарт EMV и затова може да се използва не само в руските платежни системи, но и в международните“.

„Изцяло родните разработка и производство гарантират постоянната достъпност на чиповете за руската банкова система. Освен това, създаването на чипове руско производство се вписва изцяло в политиката на програмата за заместване на вноса“, отбеляза той.

Както съобщи пред „Известия“ близък до Централната банк източник, чипът руско производство е необходим в условията на санкциите от страна на ЕС и САЩ. „Необходима ни е увереност, че в чиповете, които са вградени в картите на руските банки, не е вградено например, приложение, предаващо информация на властите на чужди държави. Когато чипът е вносен, то винаги има риск от наличие в него на „недокументирани възможности“, позволяващи следенето на потребителите и техните операции по сметки“, поясни източникът.

Според прогнозите на „Микрон“, първата партида с новите руски чипове може да бъде пусната в РФ още през есента тази година.