В НАТО са обезпокоени от активността на руските ВВС

Командването на въоръжените сили на НАТО в Европа засече „необичайно високо ниво на активност” на руската военна авиация над Балтийско, Северно и Черно море. По данни на Алианса, за едно денонощие самолети от ВВС на РФ са нахлули в европейското въздушно пространство около 19 пъти.

„НАТО регистрира и контролира полета на четири групи руски военни самолети, провели на 28 и 29 октомври демонстративни военни маневри в европейското въздушно пространство над Балтийско, Северно и Черно море. Тези мащабни руски полети показват необичайно високо ниво на авиационна активност в европейското въздушно пространство”, се казва в съобщението на Североатлантическия алианс.

НАТО твърди, че в нощта на 28 октомври са били засечени полетите на два МиГ-31, два Су-34 и два Су-24 в небето над Балтийско море.

В нощта на 29 октомври, според данни на НАТО, полети в международното пространство над Черно море са осъществили четири стратегически бомбардировача Ту-95, придружавани от четири самолета-цистерни Ил-78.

През втората половина на деня на 29 октомври радарите на ВВС на НАТО са регистрирали полетите на два Ту-95 и два изтребителя Су-27 над акваторията на Черно море. Над Балтийско море са прелетели два изтребителя МИГ-31, два Су-34, един изтребител от четвърто поколение Су-27 и два бомбардировача Су-24.

Само за едно денонощие, в сряда, руските самолети са навлизали в европейското въздушно пространство 19 пъти, съобщава Алиансът.

Руското министерство на отбраната заяви в отговор, че всички полети на военната авиация на Русия се изпълняват в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутралните води и не нарушават границите на други държави.

От НАТО твърдят, че през 2014 година самолетите на ВВС на Алианса повече от 100 пъти са прихващали самолети на руската военна авиация, което цели три пъти надвишава показателите от предходни години.