В навечерието на Рождество опълченците и украинските военни си размениха подаръци

В навечерието на Рождество опълченците и украинските военни си размениха подаръци

Публикувано от:

Жест на добра воля и миролюбивост извършиха опълченците на ДНР в навечерието на Рождество Христово (6 януари срещу 7 – по стар стил) , предаде «Россия 24».

Те за пореден път позволили на противника си да проведе ротация на войските в един от терминалите на донецкото летище, но и връчили на 50 украински войника подаръци за Рождество – храна. Украинците от своя страна не след дълга пауза върнаха жеста на опълченците, като им подарили плик с бонбони.

Предполага се, че именно контролираната смяна на личния състав при украинските военни, ще намали напрежението на един от най-опасните участъци на фронтовата линия в Донбас, както и възможността, враждуващите страни да се видят лице в лице, а не през дулото на автомата. Въпреки това, не всички украински военни са оценили жеста на добрата воля. Опълченците съобщиха, че в празничната нощ техните позиции са били обстреляни 8 пъти.

В щаба на ДНР съобщиха, че в нощта срещу сряда украинските военни водили артилерийски и минометни обстрели по позициите на опълчението в района на мина „Полтавская“ и населените пунктове: Кировское, Спартак, Петровское, съобщава “Русская весна”.

„В минския меморандум съществуват точки, съгласно които може да се откриваме ответна стрелба. Във връзка с посочения факт, опълченците преди да отвърнат на огъня провеждат разследване, дали ответната стрелба ще отговаря на условията от меморандума“, заяви представител от щаба на опълчението.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=UIZUVwdQngU[/embedyt]