В Москва тръгва делото за убийството на Борис Немцов

В Москва тръгва делото за убийството на Борис Немцов

Публикувано от:

Московският окръжен военен съд днес даде ход на наказателното дело за убийството на политическия опозиционер на Владимир Путин Борис Немцов.

Делото ще бъде гледано с участието на жури, съставено от 12 основни и 10 резервни кандидати, пише ТАСС, цитиран от “Фокус”.

На подсъдимата скамейка изправят петима заподозрени за смъртта на Немцов, който беше разстрелян в центъра на Москва на 27 февруари 2015 г. Това са Заур Дадаев, Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев.

Ако бъдат признати за виновни по обвинение в убийство, те са изправени пред присъда от доживотен затвор. И петимата обаче не се признават за виновни.

 

Залата на съда не е успяла да побере журналистите, желаещите да присъстват на делото. Поради тази причина вътре са допуснати само фотографи и представители на информационните агенции.

55-годишният Немцов, бе първи вицепремиер по времето на президента Борис Елцин през 1990 г. Той бе сочен за негов наследник, но след като властта попада в ръцете на Владимир Путин, Немцов стана яростен опозиционер, критикувайки правителството за неговата икономика, за ширещата се корупция и участието му във военните действия в Украйна.

Той бе прострелян в гърба късно през нощта на 28-ми февруари 2015 г., докато вървял по мост на няколкостотин метра от Кремъл — емблематичната сграда, където се помещава правителството на Русия. Умира на място.

Президентът Путин нарече убийството “гнусно и цинично” и обеща, че виновните ще бъдат подведени под отговорност.