В Москва се състоя благотворителен концерт за ранените доброволци

На 15 декември се проведе благотворителният концерт «Новогодишна Москва за Новогодишен Донбас». Мероприятието се състоя по инициатива на доброволческата група «Москва – Донбас» и с подкрепата на съюза на Доброволците от Донбас.

Главните гости на концерта бяха доброволци, които са били ранени в Донбас и се лекуват в московски болници. На много от тях Съюзът е помагал по-рано – оказвал им е съдействие да получат медицинска помощ, рехабилитация или лекарства.

Сред зрителите бяха също така представители на Донецка и Луганска Народни Републики, членове на доброволчески организации и обикновени московчани, които не са равнодушни към съдбата на Донбас.

Програмата започна с изпълнения на Юлия Чичерина и Александър Скляр – известни руски артисти, които са сред първите звезди на руския шоу-бизнес, подкрепили народа на Донбас и посетили републиките с концерти и хуманитарни мисии.

По традиция, по време на мероприятието бяха наградени с отличия защитници и доброволци от Народните Републики.

Сред наградените доброволци трябва да се спомене ръководителят и създател на доброволческата група «Москва — Донбас» Елена Романенко и координаторът на групата Елена Коровина. Благодарение на техните усилия в ДНР и ЛНР са били изпратени девет многотонни конвои с хуманитарна помощ. Те осигуряват също така за пострадалите мирни жители и опълченци лекарства и медицинска помощ. Отличия получиха също така координаторът на групата в Донбас Олга Поливяная, Наталия Старокошкина и много други съратници на тази международна доброволческа организация.

По време на награждаването изпълнителният директор на Съюза на Доброволците от Донбас Андрей Пинчук подчерта:

«Духовникът на нашия Съюз, отец Макарий, който не веднъж е бил в Донбас с пастирска мисия, каза много правилна фраза: «Сърцето на Руския Свят сега бие в Донбас». Това е така. Същността на процеса, който се случва там е, че се опитват да спрат това сърце. Това е всичко. Може много неща да се кажат във връзка с това, какво става там и защо. Но аз смятам, че това е най-правилната характеристика на всичко случващо се: и доброволците, и неравнодушните смели жители на Донбас се вдигнаха, за да защитят биещото сърце на Русия и на Руския Свят».

След връчването на отличията на зрителите беше показан краткометражният филм за събитията в Донецк «Незавършен урок 14/41». След това концертната програма продължи с народната артистка на Русия Екатерина Жемчужная, Джанго, военно-музикалния ансамбъл от Луганска Народна Република «Вежливи хора», заслужилата артистка на Русия Людмила Кожевникова, Наталия Бочкарьова, Сергей Шеховцов, Николай Сахаров и много други.

Видео: https://youtu.be/CFDETWIeo1A

Прес служба

на Съюза на Доброволците от Донбас