В Москва се провежда среща за помирение на палестинските организиции ФАТАХ и ХАМАС

Срещата в Москва между водещи палестински политически организации показва амбицията на Русия да продължи да увеличава своето традиционно присъствие в процесите в Близкия изток и да участва в решаването на най-стария проблем в този регион между палестинци и изрелци. Същевременно Москва, която се ползва още от съветско време с добро име сред палестинските организации, се е насочила и към помирението между противоборстващите фракции ФАТАХ и ХАМАС. Напрежението между тях възникна през 2006 година, когато ХАМАС спечели парламентарните избори в Ивицата Газа. За решаването на проблема двете организации разглеждат възможността за провеждането на нови парламентарни избори, но така или иначе напредък по темата не е постигнат.

В продължение на три дни в неформална обстановка Институтът по изучаване на Близкия изток към Руската академия на науките е домакин на първата по рода си подобна среща в Москва. Всъщност тя е продължение на провелата се среща в ливанската столица Бейрут и постигнатите договорености между двете основни палестински организации. Вторият човек по влияние в Демократичния фронт за освобождение на Палестина Кайс Абдулкарим сподели, че по време на срещата в Москва участниците в нея ще обсъдят детайлите от постигнатото споразумение в Бейрут и ще работят върху неговото приложение и изглаждане на останалите открити въпроси.

В навечерието на срещата в Москва влиятелният политик и водещ мирните преговори от страна на Палестина Саеб Ерекат на брифинг отговори на въпрос на БНР, че всъщност помирението във вътрешнопалестински план е много важен процес, като открои ролята на Русия в него. В допълващ въпрос на общественото ни радио,  влияе ли върху този процес и ролята на Турция, която има своите интереси, той отговори кратко и лаконично, че тя също работи за постигането на вътрешнополитическото помирение в палестинските редици.

На фона на мирната конференция в Париж, Москва още веднъж използва срещата на осемте палестински организации, за да повтори идеята си, че може да организира пряка лидерска среща между президента на Палестина и премиера на държавата Израел – Махмуд Абас и Бенямин Нетаняху в руската столица. През миналата година Нетаняху три пъти посети Москва и даде ясно да се разбере, че подкрепя провеждането на подобна среща. Русия смята настоящото положение на нещата около Палестина за неприемливо. Според президента Путин, политическият процес трябва да доведе до създаването на палестинска държава със столица Източен Ерусалим и до мирното съществуване със съседите им. Посещението на Ерекат в Москва бе свързано и с предаването на послание от страна на Махмуд Абас до президента Владимир Путин – да разговаря с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да не мести посолството от Тел Авив в Ерусалим, защото това би могло да напрегне допълнително палестинско-израелския конфликт.

Автор: Николай Кръстев – кореспондент на БНР в Москва