В Москва се проведе концерт в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго

В Москва се проведе концерт в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго

Публикувано от:

Московският международен дом на музиката (ММДМ) бе домакин на музикална вечер “В единство на властта”, посветена на 140-годишнината от освобождението на България от османско робство,съобщава кореспондент на ТАСС.

В началото на тържественото събитие българският посланик в Руската федерация Бойко Коцев се обърна към гостите с приветствена реч, която отбеляза, че общата историческа памет на народите на Русия и България “е скрепена от героизъм”. “Тя е скрепена с кирилицата, която е преминала от България и се е разпространила в други славянски страни”, продължи той. “Тя е обвързана с обща духовност”.

“Символично, днешната ни музикална среща се провежда в една година, обявена за година на европейското културно наследство. Българското председателство на Съвета на ЕС работи приоритетно и с цел да популяризира постиженията на европейското културно наследство като важен фактор за задълбочаване на междукултурния диалог и за насърчаване на сближаването и мирното сътрудничество между народите “, каза още дипломатът.

На сцената на Камерната зала на ММДМ бяха представени солистите на Оркестъра на Българското национално радио под ръководството на д-р Дмитрий Христов, солистите на хор “Мистерията на българските гласове”, както и Държавният оркестър “Гусляри на Русия” от Московската държавна филхармония.

Артистите изпълниха 20 музикални композиции и песни с народните мотиви от двете страни. След завършването на основната програма на концерта руски и български музиканти изпълниха известната песен “Подмосковные вечера”.

Източник: ИА КРОСС