В Москва се откри Годината на науката Русия-ЕС

Годината на науката Русия-ЕС се откри тържествено в Москва. В Русия и страните на ЕС в рамките на Годината ще се проведат множество мероприятия  в сферата на научно-техническото сътрудничество: конференции, семинари, изложби.

„Днес ние даваме старт на мащабна, значима за цяла Европа съвместна инициатива, която получи широка подкрепа от научната, образователната и експертната общност, профилираните министверства и ведомства на Русия и страните–членки на Евросъюза”, – думи от приветствието на президента на Руската Федерация Владимир Путин, прочетени от неговия представител Андрей Фурсенко.

„Надяваме се, че Годината на науката ще обедини творчески увлечени хора, опитни професионалисти и талантлива младеж. Всички, за които науката, научните открития и бъдещите разработки определят прогреса и динамиката на икономическия ръст, служат за успешното развитие на нашите връзки и на разширяването на международното сътрудничество” – се казва в приветствието.

Държавният глава подчерта важността на такива форми на международно сътрудничество като студентските и академичните стажове, международните научни проекти, изграждане на взимоизгоден обмен на технологии. „Обединявайки усилия, ние можем  да постигнем сериозни резултати в такива приоритетни области като медицината, фармацията, био и информационните технологии, електрониката, транспортните и космическите системи. – подчертава прзидентът на РФ в своето приветствие – Убеден съм, че Годината на науката ще способства за успешното решаване на ключови задачи в научно-технологичната и образователната сфера, за разширяване на деловите и творческите контакти.”

„Ние вървим по този път в продължение на много години”, – добавя Андрей Фурсенко. Той с удовлетворение подчертава, че за тези осем години, когато е бил Министър на образованието и науката на Руската Федерация, Русия „ се движеше все по-далеч и по-далеч по пътя на взаимодействие с ЕС” в научно-техническата област. „Почти всички предприети стъпки бяха успешни,“ – подчертава Фурсенко.

„Шанс да погледнем в бъдешето и да възобновим научното сътрудничество” между Русия и ЕС, – „да го превърнем в стратегическо партньорство” вижда Годината на науката еврокомисарят по изследванията, иновациите и науката – Мойра Гейген Куин. Тя напомни, че 273  руски научни организации ежегодно получават грантове от ЕС на сума 64 милиона евро. От своя страна, европейските изследователи са получили тази година 31 руски гранта.

ИТАР-ТАСС

.