В Москва почина известният руски кинорежисьор Елдар Рязанов

В Москва на 88 години почина известният руски кинорежисьор Елдар Рязанов.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си на Ема Абайдулина, вдовицата на Елдар Рязанов. В съболезнователната телеграма на държавния глава, в частност се казва: „С наскърбено сърце узнах за постигналата Ви тежка, непоправима загуба. Няма го Елдар Александрович Рязанов – човек с голям, щедър талант и огромна творческа енергия. Неговите забележителни филми се превърнаха в истинска класика на родното кино и част от националното ни наследство, част от историята на страната“.

Министърът на културата на РФ Владимир Медински също изрази съболезнованията си във връзка с кончината на народния артист на СССР Елдар Рязанов, като го нарече един от най-любимите народни режисьори. „От нас си отиде не просто най-великият майстор на режисурата и легенда на киноизкуството, всяка работа на когото бе признат шедьовър, отиде си цяла епоха от родното кино, – отбеляза министърът. – Това бе един от най-любимите народни режисьори, неслучайно 31 декември не минава без неговите филми „Ирония на съдбата“ и „Карнавална нощ“. Медински отбеляза, че с филмите на Рязанов е израснало не едно поколение руски граждани, и десетилетия след това паметта му не избледнява. „Неговите филми ще се гледат, защото това е класика, а класиката не умира“, счита министърът.

Народната артистка на Русия Валентина Тализина нарече Рязанов режисьор от планетарен мащаб. „Изключително голяма загуба. Много жалко, много, – каза Тализина. – Той беше човек от планетарен мащаб. Неговите филми бяха показвани в цял свят. Хората плачеха, смееха се, питаха се как да живеят“.

С една фраза ограничи коментара си за смъртта на режисьора народният артист на Русия Александър Ширвиндт. „Не мога да говоря, – каза той пред ТАСС. – Ние бяхме приятели. Смъртта на Рязанов – това е кошмар, трагедия“.

„Рязанов беше велик гражданин и художник“, такова мнение изразиха на сайта си участниците в Съюза на кинематографистите и професионалните кинематографски организации и обединения в Русия (Киносъюз). „За Киносъюза това е огромна непоправима загуба“, се казва в изявлението.

Съюзът на кинематографистите скърби във връзка с кончината на народния артист на СССР, съобщиха пред ТАСС от гилдията на режисьорите в Съюза. „На 88 години почина нашият приятел и колега – кинорежисьорът, народният артист на СССР, лауреат на Държавната премия Елдар Александрович, – заявиха от пресслужбата. – Поднасяме съболезнованията си на роднините и близките на Елдар Александрович“.

Сред известните картини на режисьора са : “Карнавална нощ”, “Хусарска балада”, “Пази се от автомобила”, “Жесток романс”, Служебен роман”, “Гараж”, “Ирония на съдбата”, „Гара за двама”. Общо Елдар Рязанов е режисьор на около 30 филма, почти всеки от който се превръща в класика на руското кино.

error: Съдържанието ни е авторско!