В Москва почина внукът на Сталин

В Москва на 80-годишна възраст е починал Евгений Джугашвили, внук на Йосиф Сталин, съобщи РИА Новости.

Джугашвили беше гражданин на Русия и на Грузия и живееше и в Москва, и в Тбилиси.

По сведения на столичната служба за спешна помощ Джугашвили е починал на улица близо до дома му в Москва. Намерили го в безсъзнание минувачи, които повикали помощ, но пристигналите медици не успели да го спасят. Не се съобщават възможни причини за смъртта.

Евгений Джугашвили е роден на 10 януари 1936 г. в Урюпинск в семейството на по-големия син на Сталин – Яков Джугашвили и Олга Голишева. Учи в Калининското суворовско училище и Военновъздушната инженерна академия „Жуковски“.

 Работи в конструкторското бюро „Корольов“, участва в подготовката и изстрелването на космически кораби от космодрума Байконур, в това число на кораба на Юрий Гагарин.

По-късно се заема с военна история, защитава кандидатска дисертация, става професор, преподава във военни академии 25 години. На 55 години се пенсионира с чин полковник.

След 1991 г. се включва в руската и грузинската политика като активист на комунистическото движение. Завежда съдебни дела срещу различни медии, защитавайки честта на дядо си.

През 2015 г. пише книга със спомени „Моят дядо – Сталин. Той е светец!“ и изпълнява ролята на вожда във филм за баща си Яков.