В Москва излезе трети випуск военни свещеници

Във Военния университет на Министерството на отбраната на Русия се състоя тържествено връчване на дипломи за помощници на командири към военните части, завършили курс за повишаване на квалификация за работа с вярващи военни служители. Тази година за работа във войските са подготвени 23 свещеника към Руска Православна Църква (РПЦ), съобщи РИА Новости.

При връчването на дипломите, зам.-началника на Главното управление по работа с личен състав на Въоръжените Сили на Русия генерал-майор Алексей Циганков отбеляза, че днес за длъжността “помощник на командир“ в работа с вярващи военни,  кандидатите са над 150, а назначените са 113 души. „Мисля, че приключихме процеса за набиране на персонал в краткосрочен план“, обеща Циганков.

Началникът на Управление за работа с вярващи военнослужещи към Въоръжените Сили на Русия Александър Суровцев, напомняйки за светите воини Александър Невски, Дмитрий Донской, Фьодор Ушаков и други православни пълководци, подчерта, че празничното събитие е само “отправна точка за по-нататъшно обучение, за усъвършенстване на духовните навици и умения, с цел свещенослужителите да могат да станат достойни наследници на традициите на военното духовенство в руската армия“.

Военните свещеници систематично участват в мисии, а на полигоните разполагат полеви храмове, там те оказват духовна подкрепа на военнослужещите преди учения и бойни дежурства.

О. Г.