В Москва излезе трети випуск военни свещеници

В Москва излезе трети випуск военни свещеници

Публикувано от:

Във Военния университет на Министерството на отбраната на Русия се състоя тържествено връчване на дипломи за помощници на командири към военните части, завършили курс за повишаване на квалификация за работа с вярващи военни служители. Тази година за работа във войските са подготвени 23 свещеника към Руска Православна Църква (РПЦ), съобщи РИА Новости.

При връчването на дипломите, зам.-началника на Главното управление по работа с личен състав на Въоръжените Сили на Русия генерал-майор Алексей Циганков отбеляза, че днес за длъжността “помощник на командир“ в работа с вярващи военни,  кандидатите са над 150, а назначените са 113 души. „Мисля, че приключихме процеса за набиране на персонал в краткосрочен план“, обеща Циганков.

Началникът на Управление за работа с вярващи военнослужещи към Въоръжените Сили на Русия Александър Суровцев, напомняйки за светите воини Александър Невски, Дмитрий Донской, Фьодор Ушаков и други православни пълководци, подчерта, че празничното събитие е само “отправна точка за по-нататъшно обучение, за усъвършенстване на духовните навици и умения, с цел свещенослужителите да могат да станат достойни наследници на традициите на военното духовенство в руската армия“.

Военните свещеници систематично участват в мисии, а на полигоните разполагат полеви храмове, там те оказват духовна подкрепа на военнослужещите преди учения и бойни дежурства.

О. Г.