В Мариупол пристигнаха наемници с нашивки на САЩ

В Мариупол пристигнаха над 40 бойци на частна военна компания. По думите на зам.-командващия на корпуса на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, някои от наемниците са с нашивки на САЩ на униформите си, предаде lifenews.ru.

„Група от над 40 души пристигна в Мариупол. Приближавайки града четири джипа и автобус се разделиха на две групи. Някои от бойците дори имат нашивки на САЩ на униформите си. Първоначално предположихме, че са пристигнали военни инструктори, но по-късно се изясни, че става въпрос за частна военна компания, която не крие своята принадлежност. По данни на разузнаването, сред наемниците са забелязани трима чернокожи”, съобщи Басурин. Той заяви, че присъствието на частни чуждестранни военни компании в Украйна отдавна не е тайна.

„Те воюват на страната на противника и го правят не лошо. Това са професионални военни, които цял живот са печелили хляба си, убивайки хора. Струва си да се отбележи, че още през лятната кампания бяха регистрирани случаи, когато при екстрена ситуация първата задача на украинските военни е да евакуират чуждестранните наемници, за да не попаднат в плен”.

Басурин разказа, че са известни случаи, в които киевското военно ръководство не е могло да евакуира навреме наемниците и просто ги изгаряло, за да не остават следи от тяхното участие във военните действия на територията на Донбас.

„След операцията в Дебалцево ние намерихме косвени улики за принадлежност към частна военна компания. Също така разполагаме с данни за  присъствие на определени подразделения по цялата линия на фронта – от снайперисти до специални групи”, разказа Едуард Басурин.

Припомняме, че през 2015 година камера на украински журналисти „засече” англоговорящи военни по време на последователни обстрели на  Мариупол на 24 януари. По-късно стана известно, че става дума за наемници от Великобритания.