В Мариупол нацгвардейци стреляха по тийнейджъри

В Мариупол нацгвардейци стреляха по тийнейджъри

Публикувано от:

В околностите на Мариупол двама тийнейджъри карали велосипеди в близост до огневата точка на Националната гвардия на Украйна. Украинските бойци открили огън по тийнеджърите – единият на 17 години, другият на 19. Момчетата побегнали, но едното от тях бе ранено в главата. 17-годишното ранено момче е откарано в болница, където веднага било подложено на тежка хирургическа операция. Случаят е заснет от очевидец, който е включил камерата си буквално 2 минути след като чул изстрелите, предаде РИА Новости.

В самия Мариупол американски инструктори обучават новобранци на основни правила за евакуация от бойно поле, а също за оказване на първа медицинска помощ, спиране на кръвотечение, извеждане от шоково състояние и др. Същевременно в околностите на града украинските военни и опълченците си разменили артилерийски удари.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=DnpV-EaSgm8[/embedyt]

По-рано донецките опълченци и украинските военни са направили размяна с пленени войници – 28 срещу 28 от всяка страна, съобщи репортер на РИА Новости. Размяната се осъществила на неутрална територия на 30 километра от Донецк.

Както съобщи репортерът, повечето от освободените опълченци са в лошо физическо състояние. Те споделили на журналистите, че системно са били подлагани на изтезания, гладуване и не им бе оказвана медицинска помощ. В същото време украинските пленени войници са заявили, че нямат никакви претенции относно условията, в които са били държани от опълченците. Те са в добро здраве, без следи от мъчения.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=ECZraWknY54[/embedyt]

В Лугнска област в с. Лоскутовка украински щурмовак Су-25 нанесъл ракетен удар по военната част, където се базирала военна украинска техника, която била унищожена . За загуби в жива сила не се съобщава. Един от оцелелите очевидци изказа съмненията си относно здравомислието на украинското командване. Той заяви: «Унищожена е дори радиостанцията, с която трябваше да се свържем с нашия Киев, макар че… след това той вече не е наш».