В Луганск обявиха тридневен траур

Кметът на Луганск Сергей Кравченко обяви тридневен траур (15, 16 и 17 юли) в памет на загиналите мирни граждани в резултат на обстрела от страна украински военни сили, предаде ИТАР-ТАСС.

„Само през последните 3 дни са загинали 17 мирни граждани, а 73 имат   шрапнелни и огнестрелни рани. Във връзка с трагичните събития е взето решение в Луганск да бъде обявен тридневен траур”, се казва в съобщението на Кравченко.

По-рано само при обстрела на жилищния квартал „Мирни” в Луганск, са загинали 4 души, като сред тях е 21-годишен баща, който закрил с тялото си количката с новороденото си дете. Детето е оцеляло.

Киевските бойци, не успявайки да преодолеят съпротивлението на опълченците в настъплението си на Луганск в неделя на 13 юли, от безсилие и злоба разстрелват мирни граждани с ракети. Днес сутринта, в резултат на авиоудара на град Снежни (Донецка област) са загинали трима души, сред тях семейна двойка пенсионери, съобщи РИА Новости.

По всяка вероятност, авиоударът по Снежни е отговор на нощния обстрел от страна на опълченците по украинския дивизион от „Град”в Амвросиевка (Донецка област).

Както съобщиха представители на щаба на опълчението, позовавайки се на информация от главнокомандващия на ДНР Игор Стрелков, „в резултат на обстрела са унищожени два БТР-а и 4 единици бойна техника на противника. Спасявайки се от обстрела, украинските военни побягнали по собственоръчно минирано поле, в резултат на което са загинали”.

Същевременно, очевидци от Днепропетровск съобщават, че огромно количество автомобили на „Бърза помощ” се движат в безкраен поток от местното летище към градската болница. Подобно напрежение и количество на медицински екипи досега не е имало през цялото време на „антитерористичната операция” в Новорусия. Предполага се, че  украинските военни в момента претърпяват големи загуби. Освен това, в града, който управлява олигархът Коломойски, и който плаща на наказателните украински отряди да убиват мирни жители и опълченци в Източна Украйна, през последните дни се разпространяват листовки с призив за финансова подкрепа на градската болница във връзка с голям поток от ранени, пристигащи от зоните на въоръжени противодействия с опълченците.