В Луганск завзеха сградата на областната администрация

В Луганск проруски протестиращи в подкрепа на референдума завзеха сградата на областната държавна администрация.

Вчера на 9 март в центъра на Луганск се проведоха два митинга – единият в подкрепа на референдума, вторият на активистите от Майдан по случай 200-годишнината от смъртта на известния украински писател Тарас Шевченко. Близо един час обстановката е била спокойна, но малко по-късно проруските протестиращи изместиха от площада активистите от Майдан. Под наплива на проруската тълпа, майдановците били принудени да бягат, като се укрили  в сградата на  областната държавна администрация, там ги прикрил кордон от местни милиционери. Но привържениците на референдума изблъскали кордона и навлезли в сградата, като по този начин завзели административната сграда и издигнали руски флаг, след което представителите на милицията напуснали мястото на събитието приветствани от тълпата. По данни на държавните охранителни  органи, малко по-късно в  центъра на града привържениците на референдума вече  наброявали около 20 хиляди души. Хората скандирали:  «Референдум», «Русия». Съобщава се, че Михаил Болотский възнамерява да подаде оставка.

Напомняме, че в Донецк също не стихват протестите срещу новия губернатор Сергей Тарута. Протестиращите отново заявяват, че нямат намерение да се подчинят на Киев, предава ИТАР-ТАСС.

Същевременно украинският премиер Арсений Яценюк се зарече, че Украйна няма да даде и сантиметър от територията на Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Яценюк направи обещанието си пред хилядите участници в демонстрация в Киев в чест на националния герой от 19 век Тарас Шевченко.
„Това е нашата земя. Няма да дадем и сантиметър от нея. Русия и нейният президент трябва да знаят това”, каза премиерът, след като руски сили и проруски въоръжени лица завзеха контрола над Кримския полуостров.