В Латвия отказаха да лекуват пациентка, защото говори руски

Латвийката Людмила Калниня подала жалба в националната служба по здравеопазване в страната, след като лекар отказал да я прегледа, понеже говорела на руски език, предаде lifenews. Властите не били в състояние да й помогнат, тъй като в страната няма закон, задължаващ лекарите да говорят с пациентите си на език, който официално не е национален.

„Тази лекарка винаги е говорила с мен на руски. Тя владее езика отлично, но просто сега не желае да го прави. Аз отидох при нея за помощ. Според мен, това не е мястото, където трябва да ме възпитават“, разказва Калниня.

Ендокринологът от клиника Pulss-5 в Рига Инга Резгале отказала да обслужи страдащата от диабет пациентка на руски език. Според лекарката, 25 години пребиваване в Латвия са напълно достатъчни, за да бъде научен латвийски.

Тя твърди, че позицията й е свързана не с дискриминация на рускоговорящите, а с уважение към родния език.

Междувременно Людмила споделя, че отношението към говорещите руски в страната се е променило драстично, като през последните две години става все по-негативно. Според нея обаче, това в никакъв случай не бива да оказва влияние на тези, които са давали Хипократова клетва. Тя ще трябва да смени както лечебното заведение, така и ендокринолога.