В Крим вече е активен руски мобилен оператор

Крим вече е част от руската мобилна мрежа, съобщи телевизия „Россия 24“. На полуострова вече са инсталирани около петстотин базови станции. Жителите на Крим вече са притежатели на около милион руски сим-карти на достъпни за болшинството тарифи. По този начин връзката на региона с Русия стана още по-надеждна.

Крим дълго се подготвяше за присъединяването към мобилната мрежа на Русия. През април през Керченския пролив бе прекаран оптичен кабел и бе започнато строителството на станциите на мобилната мрежа.

Веднага след появата на първите сим-карти, започнаха да се образуват опашки от желаещите да закупят карта на руския мобилен оператор. Почти както при получаването на руския паспорт, телефонът с руски номер, за много от жителите е символ на присъединяването с Русия.

Появата на руския мобилен оператор в Крим е важна стъпка и от гледна точка на сигурността и конфиденциалността на информацията. Украинските мобилни оператори няма да изчезнат от Крим, ако сами не решат да напуснат пазара. Като се има предвид, че преди киевските власти опитаха да спрат водата и електричеството, това също няма да бъде изненада за никого.

Тук е мястото да припомним как през март в Симферопол бе спряно електричеството, а през април бе направен опит за предизвикване на суша със затварянето на Северокримския канал. Опитите за „мобилна блокада“ също не са изключени, но сега вече прекратяването на връзката на региона с Русия вече е невъзможно.